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The Appraisal Standards Board (ASB) of The Appraisal Foundation develops, interprets, 
and amends the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice (USPAP) on 
behalf of appraisers and users of appraisal services. The USPAP Q&A is a form of 
guidance issued by the ASB to respond to questions raised by appraisers, enforcement 
officials, users of appraisal services and the public to illustrate the applicability of 
USPAP in specific situations and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems. The USPAP Q&A may not represent the only possible 
solution to the issues discussed nor may the advice provided be applied equally to 
seemingly similar situations. USPAP Q&A does not establish new standards or interpret 
existing standards. USPAP Q&A is not part of USPAP and is approved by the ASB 
without public exposure and comment. 
 
Copyrighting an Appraisal Report 
 
Question: 
Does registration of a copyright on an appraisal report with the U.S. Copyright Office 
violate the confidentiality provisions of USPAP? 
 
Response: 
The ASB is taking no position as to whether an appraisal report is copyrightable, nor does 
this response constitute a legal opinion of the ASB. 
 
If, however, an appraisal were copyrightable, and if the process of registration with the 
U.S. Copyright Office includes public disclosure of the appraisal report, such registration 
would disclose assignment results and would therefore result in a breach of the 
Confidentiality section of the ETHICS RULE of USPAP, unless the appraiser/registrant 
had the prior approval of the client for such registration. 
 
“Allocation” of Value Opinions 
 
Question: 
I often perform real property appraisal assignments that include not only real property but 
also personal property and/or intangible items (examples include property types such as 
hotels and restaurants).  
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Often times, my clients will request that I separate or “allocate” a portion of the defined 
value opinion to these non-real property components.  These requests raise the following 
questions: 
 
1) What exactly is the appraiser’s USPAP obligation in performing this separation of 

value?   
2) May this “allocation” be accomplished without the appraiser developing an opinion 

of value in compliance with STANDARD 7 or 9? 
3) Is an allocation considered to be synonymous with an opinion of value or is it the 

result of a mathematical calculation? 
4) There are also occasions when the client does not specifically request separate 

valuations of non-real property assets, even though they may be present.  Is the 
appraiser still required to value those assets separately? 

 
Response: 
Standards Rule 1-2(e) requires an appraiser to: 

Identify the characteristics of the property that are relevant to the type and 
definition of value and intended use of the appraisal, including: 

…(iii) any personal property, trade fixtures, or intangible items that are not 
real property but are included in the appraisal;… 

  
Standards Rule 1-4(g) states: 

When personal property, trade fixtures, or intangible items are included in the 
appraisal, the appraiser must analyze the effect on value of such non-real 
property items. 

  
And the Comment to SR 1-4(g) further states: 

When the scope of work includes an appraisal of personal property, trade fixtures 
or intangible items, competency in personal property appraisal (see STANDARD 
7) or business appraisal (see STANDARD 9) is required. 

  
  Given this background, each of the questions can be answered as follows: 
 
1) What exactly is the appraiser’s USPAP obligation in performing this separation of 

value?   

Whether this is labeled a “separation” or an “allocation,” it is an appraisal as defined 
in USPAP.  

 
2) May this “allocation” be accomplished without the appraiser developing an opinion 

of value in compliance with STANDARD 7 or 9? 

No.  Once it is understood that “performing this separation of value” is synonymous 
with “performing this appraisal,” compliance with the applicable Standards Rules is 
required, as is appropriate competency. 
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3) Is an allocation considered to be synonymous with an opinion of value or is it the 

result of a mathematical calculation? 

As stated in the response to Question #1, an “allocation” is synonymous with an 
“appraisal.” 

 
4) There are also occasions when the client does not specifically request separate 

valuations of non-real property assets, even though they may be present.  Is the 
appraiser still required to value those assets separately? 

No.  This is a scope of work decision to be made by the appraiser; Standards Rule 1-
4(g) does not require separate appraisals of these different types of assets.  SR 1-4 (g) 
states: 

When personal property, trade fixtures, or intangible items are included in the 
appraisal, the appraiser must analyze the effect on value of such non-real 
property items. 

Comment: When the scope of work includes an appraisal of personal property, 
trade fixtures or intangible items, competency in personal property appraisal (see 
STANDARD 7) or business appraisal (see STANDARD 9) is required. 

Some appraisers and users of appraisals believe the requirement that “the appraiser 
must analyze the effect on value of such non-real property items” is a requirement for 
the separate appraisal of those items in all assignments.  That is incorrect.  
“Analyzing the effect on value” might be appropriately made through the selection of 
comparable properties used in the sales comparison approach or the deduction of 
certain line items of expense for management fees, maintenance or replacements in 
the income approach, for example. 

 
The USPAP Q&A is posted each month on 
The Appraisal Foundation website For further information regarding 

USPAP Q&A, please contact: 
 
John S. Brenan, Director of Research 
and Technical Issues 
 
The Appraisal Foundation 
1155 15th Street, NW, Suite 1111 
Washington, DC 20005 
 
(202) 624-3044 
(202) 347-7727 fax 
john@appraisalfoundation.org  

(www.appraisalfoundation.org). The ASB 
compiles the monthly USPAP Q&A into the 
USPAP Frequently Asked Questions (USPAP 
FAQ) for publication with each edition of 
USPAP. In addition to incorporating the most 
recent questions and responses issued by the 
ASB, the USPAP FAQ is reviewed and 
updated to ensure that it represents the most 
recent guidance from the ASB. The USPAP 
Frequently Asked Questions can be purchased 
(along with USPAP and USPAP Advisory 
Opinions) by visiting the “Foundation Store” 
page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ).  
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